Videnscentret indgår forskningssamarbejde med Lundbeck

Nationalt Videnscenter for Hovedpine og medicinalvirksomheden Lundbeck Pharma A/S indgår et forskningssamarbejde om migræne og hovedpine i Danmark. Projektet skal kortlægge hovedpine i Danmark og medvirke til at belyse de samfundsmæssige og personlige omkostninger ved hyppig hovedpine og migræne.
Publiceret

Et nyt offentlig-privat forskningsprojekt skal skaffe ny viden om udbredelsen af migræne og hovedpine i Danmark og bidrage til forståelsen af livet med hovedpine. Det er nogle af ambitionerne i et nyt forskningssamarbejde mellem Nationalt Videnscenter for Hovedpine og Lundbeck.

Omkring 100.000 danskere bliver inviteret til at deltage i projektet, der skal samle værdifulde data om livet med hovedpine, om behandling og hvilke konsekvenser, hovedpinesygdom har for den enkelte.

Mangler data om livet med hovedpine

Leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, professor Messoud Ashina, ser frem til projektet:

”Det er spændende, at vi kan samarbejde om at give ny indsigt i forekomsten af hovedpine i Danmark og ikke mindst, hvordan hovedpine påvirker livet for den enkelte. Selv om mere end 800.000 voksne danskere angiver, at de har migræne eller hyppig hovedpine, har vi faktisk kun begrænset data for hovedpine på befolkningsniveau. Det skal vores projekt være med til at ændre på,” siger Messoud Ashina, der til daglig leder en af verdens førende forskningsgrupper i migræne på Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup.

Tæt på en ud af fem (17,9%) voksne danskere har hyppig hovedpine eller migræne. Det fremgår af svarene i den seneste spørgeundersøgelse fra Den Nationale Sundhedsprofil 2021.

Tager ansvar for samfundsudfordring

Langt de fleste håndterer deres hovedpinesygdom på egen hånd eller i samarbejde med deres praktiserende læge. Det betyder, at der bliver registeret meget lidt data på hovedpine i sundhedsvæsenet.

Så selvom hovedpine og migræne er meget udbredt, kan det være svært at undersøge, hvordan det står til med hovedpine i befolkningen. Derfor er det nødvendigt med denne type større undersøgelser, hvor man aktiverer en stor gruppe mennesker til at registrere data selv.

Projektet kan give mere og ikke mindst aktuel viden om hovedpine i befolkningen:

”Det er meget positivt, at virksomheder som Lundbeck tager samfundsansvar og indgår i forskningssamarbejder, der ikke er direkte fokuseret på specifikke behandlinger, men i stedet siger på at løfte hele området. Det hilser Nationalt Videnscenter for Hovedpine velkomment, og vi ser frem til et produktivt forskningssamarbejde,” siger professor Messoud Ashina.

Nye måder at indsamle data på

Centralt i forskningsprojektet står en ny måde at generere data på, hvor eksisterende registerdata kombineres med data, som deltagerne selv indtaster i en nyudviklet app.

I første omgang inviteres 100.000 tilfældigt udvalgte personer til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse om deres helbred og symptomer på migræne- og hovedpinesygdomme. Derefter inviteres de til at bruge en specialdesignet app i tre måneder.

Appen er skræddersyet til at indtaste hovedpine- og migrænedata i hverdagen og deltage i en række andre undersøgelser om blandt andet følgesymptomer ved hovedpine. Appen er udviklet af Lundbeck, Monsenso og Nationalt Videnscenter for Hovedpine i en proces, hvor brugere også er blevet involveret.

I appen kan deltagerne læse både fakta om projektet, om de forskellige spørgeskemaer i undersøgelserne og om hovedpine generelt. Indholdet er udarbejdet af Lundbeck og Nationalt Videnscenter for Hovedpine i samarbejde med de tre patientforeninger Danmarks patientforening for hovedpineramte, Migræne Danmark og Migræne- og Hovedpineforeningen.

Fakta om projektet

  • HEAD-WINd (MOD-VIND) er et offentlig-privat forskningsprojekt om migræne og hovedpine indgået af Nationalt Videnscenter for Hovedpine og Lundbeck A/S.
  • Dataindsamlingen begynder i april 2024 og forventes afsluttet i september i år.
  • Resultaterne vil blive offentliggjort fra 2025 i internationale videnskabelige tidsskrifter og på Nationalt Videnscenter for Hovedpines hjemmeside.