Migræne hos kvinder

Migræne hos kvinder

Migræne er en af de mest udbredte neurologiske sygdomme både i Danmark og globalt. Men kvinder tegner sig for langt størstedelen af de personer, der lever med migræne.

Omtrent hver fjerde danske kvinde rammes af migræne på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv. Den mest almindelige type er migræne uden aura.

Forekomsten af migræne hos børn fordeler sig stort set lige mellem de to køn, men fra puberteten rammes langt flere kvinder. Flest kvinder har migræne i voksenalderen, i alderen fra 20 år til 64 år, og studier viser, at migrænen ser ud til at toppe i 30-39-års alderen. Mange oplever, at deres migræne aftager efter 50-års alderen.

Dermed følger migræneforekomsten aldersmæssigt de mest fertile år. Det er med til at underbygge, at hormoner som østrogen, der er knyttet langt mere til den kvindelige biologi end til den mandlige, kan spille en væsentlig rolle for migræne og den måde, migrænen kommer til udtryk.

Migræne anderledes hos kvinder

Læge, ph.d. Mona Ameri Chalmer fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup har forsket i kønsforskelle indenfor migræne:

”Migræne hos kvinder er anderledes og typisk sværere end migræne hos mænd,” konkluderede Mona Ameri Chalmer.

Det betyder ikke, at migræne i alle tilfælde er sværere hos kvinder end hos mænd, men at det ofte er tilfældet.

Flere kvinder med kronisk migræne

Mange kvinder oplever, deres migræne ændrer sig over tid. Nogle studier indikerer, at kvinder ofte kan opleve en forværring, som gør, at flere kvinder end mænd risikerer at udvikle kronisk migræne. Kronisk migræne er 15 eller flere dage med hovedpine hver måned, hvoraf minimum otte dage er migrænedage.

Et stort studie har tidligere fundet, at seks procent af alle kvinder med hovedpine oplevede 15 eller flere dage med hovedpine per måned.  

”Størstedelen af patienter med kronisk migræne er kvinder, og der er en tendens til, at flere kvinders migræne udvikler sig fra episodisk til kronisk migræne. Det understreger, at man med fordel kan være mere opmærksom på at tilbyde kvinder forebyggende behandling tidligere. Vores resultater tyder på, at kvinder med migræne uden aura i den fødedygtige alder i højere grad har god effekt af de forebyggende lægemidler,” siger Mona Ameri Chalmer.

Meget andet end kun hovedpine

Hun mener, det er vigtigt med fokus på de hyppige ledsagesymptomer som for eksempel kvalme og overfølsomhed for lyd, lys og berøring, som mange kvinder oplever:

”Mange patienter opfatter deres ledsagesymptomer som mere invaliderende for dem end selve migrænehovedpinen. Derfor er det vigtigt med viden om og opmærksomhed på, at migræne er meget mere end blot hovedpine,” siger Mona Ameri Chalmer.