Tilbagevendende hovedpine påvirker hele familien

Hovedpinesygdom har også store konsekvenser for de nærmeste pårørende. Det viser de første data fra et nyt studie fra Nationalt Videnscenter for Hovedpine.
Publiceret

Flere end 800.000 danskere har hyppig hovedpine eller migræne, men langt flere er påvirket af hovedpinesygdomme: De nærmeste pårørende i familien mærker også konsekvenserne af at være tæt på én, der lever med tilbagevendende hovedpine.

Det viser en undersøgelse fra Nationalt Videnscenter for Hovedpine, som netop er blevet fremlagt på den internationale hovedpinekongres IHC 2023 i Sydkorea.

Hovedpine påvirker partnere og børn

I en undersøgelse med svar fra 1.513 danskere med hovedpine fra Hovedpinepanelet, angav 2 ud af 3, at hovedpinen var en udfordring for deres parforhold.

Studiets førsteforfatter, læge Thien Phu Do, der præsenterede resultaterne på IHC 2023, mener, at den totale byrde ved hovedpinesygdomme har været undervurderet:

”Vi ved, at hovedpine er en daglig belastning for 4 ud af 5 af undersøgelsens deltagere. Vores nye resultater viser, at denne byrde ikke kun er isoleret til den enkelte med hovedpine, men også påvirker deres partnere og børn,” siger Thien Phu Do, der er lægefaglig rådgiver ved Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Konsekvenser for familieliv

Generelt viste svarene, at jo hyppigere hovedpinen var, desto større var sandsynligheden for en negativ indvirkning på familien. Hovedpinesygdom havde en negativ indvirkning på samtlige områder, der blev undersøgt.

Et stort flertal svarede, at deres hovedpinesygdom fik dem til at deltage mindre i familiens aktiviteter, nyde familietiden mindre eller være mentalt fraværende.

Flere end 1 ud af 3 i undersøgelsen svarende endda, at deres børn ville have et bedre liv, og de ville være bedre forældre, hvis de ikke havde hovedpine.

Vigtigt med god behandling

”Resultaterne peger på, at de betydelige negative konsekvenser ved hovedpinesygdom ikke kun påvirker relationerne, men også påvirker de nærmeste direkte. Det understreger hvor vigtigt, det er, at så mange som muligt får en god behandling for deres hovedpinesygdom. Det giver bedre livskvalitet både for den enkelte med hovedpine men også for de nærmeste pårørende,” siger Thien Phu Do.

Resultaterne kommer fra en undersøgelse, som Nationalt Videnscenter for Hovedpine har gennemført i Hovedpinepanelet.

Flere resultater om hvordan familielivet for personer med hovedpine bliver påvirket af hovedpinesygdommen offentliggøres senere i en videnskabelig artikel.

International Headache Congress (IHC)

  • Er verdens største faglige kongres om hovedpine med 122 oplægsholdere.
  • Arrangeres af det internationale faglige selskab for hovedpine, International Headache Society (IHS).
  • Holdes hvert andet år. Første gang var i 1983.
  • Foregår i år i Seoul, Sydkorea, den 14.-17. september.

Se mere på hjemmesiden for IHC 2023