Millionbevilling til forskning i migrænesmerter

Seniorforsker Sarah Louise T. Christensen fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup, har modtaget godt 2 millioner kroner til forskning i migræne.
Publiceret

Migræne er en af de mest udbredte neurologiske sygdomme i verden, er mekanismerne bag sygdommen fortsat ikke endeligt kortlagt.

Nu skal et nyt forskningsprojekt søge efter nogle af svarene på, hvordan migrænesmerter opstår, og hvilke signaleringsmekanismer, der er involveret. Det sker ved at undersøge de molekulære processer, der er involveret i udvidelsen af blodkarrene omkring hjernen ved migræneanfald.

”I projektet undersøger vi, hvorfor udvidelse af blodkar og stræk i de beskyttende hinder omkring hjernen kan give migrænesmerte. Vi fokuserer på en specifik ionkanal, kaldet Piezo2, der findes i hovedets nerver. Vi vil se om den spiller en rolle i mekanismerne, der fører til smerter,” fortæller seniorforsker Sarah Louise T. Christensen.

Ionkanaler er betegnelsen for specifikke proteiner, der sidder på cellevæggen og tillader bestemte ioner passere ud og ind af cellen. Det er med til at bestemme, hvilke funktioner cellen udfører.

Projektet kigger således på migrænesmerter på et molekulært niveau. Viser det sig, at Piezo2-ionkanalen, spiller en vigtig kan det vise en ny retning i udviklingen af nye behandlinger mod migræne.

Sarah Louise T. Christensens projekt er et af 27 forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Midlerne stammer fra forskertalentprogrammet Inge Lehmann.

Projektet med titlen ”The emerging role of mechanosensitive ion channel Piezo2 in migraine pain transmission” har fået 2.166.647 kroner.

Læs mere

Om forskningsprojekterne hos  Danmarks Frie Forskningsfond