Migræne og vacciner mod COVID-19

Der forskes i mulige sammenhænge mellem forværring af migræne og vaccine mod COVID-19. Der er indtil videre ikke fuld klarhed over, om der er en sammenhæng eller den forværring, nogle personer med migræne oplever, skyldes andre faktorer.
Publiceret

I denne tid tilbydes mange personer vaccination mod COVID-19, og nogle er i tvivl om, vaccinerne kan medvirke til at forværre deres migræne.

I et nyt studie med data fra 550 deltagere undersøges sammenhængen mellem COVID-19, COVID-19-vaccination og forværring af migræne.

Ifølge de foreløbige resultater fra undersøgelsen ser det ud til, at der ikke er nogen signifikant sammenhæng mellem COVID-19, COVID-19-vaccination og forværring af migræne hos de deltagere, der blev undersøgt.

Derudover antyder resultaterne, at en betydelig andel af patienterne måske oplever en "nocebo-effekt," hvilket betyder, at de har en klar opfattelse af, at deres migræne forværres, selvom der ikke er en objektiv forværring.

”Dette indikerer, at bekymring og opfattelse af migræneforværring kan spille en væsentlig rolle i, hvordan patienter oplever deres migræne i forbindelse med COVID-19-infektion eller vaccination. Det er vigtigt at bemærke, at undersøgelsen er baseret på foreløbige data, og der er stadig behov for yderligere forskning for at forstå denne sammenhæng fuldt ud,” siger professor, overlæge Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup.

Messoud Ashina er også leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Er man bekymret for migræneforværring i forbindelse med COVID-19 eller vaccination, kan det være en god idé at drøfte det med en læge eller anden sundhedsfaglig behandler, der kan give individuel rådgivning.

Læs mere

Artiklen Migraine worsening after COVID-19 and COVID-19 vaccination: Are we facing a nocebo effect? i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Neurology

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ene.16058