Årsmøde med internationalt islæt

Årsmødet i Dansk Hovedpine Selskab 2023 bød på adskillige interessante fremlæggelser og videnskabelige diskussioner om en hovedpineforskning i rivende udvikling, ikke mindst indenfor migræne.
Publiceret

Dansk Hovedpine Selskab er et videnskabeligt selskab, som har til formål at fremme og støtte dansk hovedpineforskning.

I 2023 var årsmødet som de seneste mange år en dag tæt pakket med videnskabelige fremlæggelser og netværk med både danske og internationale hovedpineforskere- og behandlere.

Fokus på migrænebehandling

Selskabet blev oprettet i 1969 og har de seneste år haft overlæge, ph.d., klinisk lektor Faisal Mohammad Amin som formand.

Han glæder sig over, at årsmødet 2023 var velbesøgt og bød på adskillige interessante fremlæggelser og videnskabelige diskussioner om en hovedpineforskning i rivende udvikling, ikke mindst indenfor migræne: 

”Vi har flere prominente hovedpineforskere fra udlandet på programmet i år, hvor vi især har haft fokus på de nye typer anfaldsbehandling mod migræne og deres betydning for behandlingen nu og fremover. Der var også en opdatering på trigeminusneuralgi og kirurgi, hvor vi i Danmark også er langt fremme indenfor feltet,” sagde Faisal Mohammad Amin.

Internationale oplæg

Ved årsmødet, som blev holdt på Langelinie Pavillonen den 26. oktober, var blandt andre klinisk lektor Sait Ashina fra Harvard Medical School i USA på talerstolen med et oplæg om den nyeste behandlingsklasse af migrænelægemidler kaldet gepanter, ligesom forskellene mellem de nye gepanter og kendte triptaner blev debatteret af professor Gisela Terwindt fra Leiden University Medical Center i Holland og professor Uwe Reuter fra Charité University Hospital i Berlin i Tyskland i en såkaldt Oxford Debate.

Også præsidenten for European Headache Federation, professor Christian Lampl fra Headache Medical Center Linz I Østrig var til stede og holdt oplæg om konventionelle migræneforebyggende behandlinger.

Ydermere holdt tysk-italienske læge, post.doc Bianca Raffaelli fra Charité University Hospital i Berlin oplæg on prædiktorer for effekten af CGRP-antistoffer.

Overlæge, klinisk lektor Lars Bendtsen fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup gav en opdatering på effekten af kirurgisk behandling af trigeminusneuralgi sammen med overlæge, klinisk lektor Per B. Rochat fra Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi på Rigshospitalet.

Årsmødet sluttede af med præsentationer fra yngre læger og ph.d.-studerende og med neurologisk quizbowl med svære cases.