Professor Jes Olesen takker af

Den højt berømmede professor Jes Olesen har holdt afskedsreception. Professoren, som grundlagde Dansk Hovedpinecenter, har præget dansk og international hovedpineforskning og -behandling i årtier.
Publiceret

Betydningen af den indsats, som professor Jes Olesen har gjort for hovedpineforskning og -behandling kan ikke undervurderes.

Professor Jes Olesens karriere har været fænomenalt succesfuld, startende med hans banebrydende arbejde inden for hjernescanningsstudier, hvor han leverede de første beviser på den neurale basis for aura hos patienter,” siger professor Messoud Ashina, som har arbejdet tæt sammen med Jes Olesen i mange år:

Professor Olesen har også med betydeligt engagement og utrættelig energi bidraget væsentligt til hovedpinevidenskaben ved at skabe den internationale hovedpineklassifikation,” siger Messoud Ashina, der leder Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Professor Messoud Ashina, Professor emeritus Olaf B Paulson , professor Jes Olesen, professor Rigmor Højland Jensen og ledende overlæge Lars Bendtsen
Fra venstre ses professor Messoud Ashina, professor emeritus Olaf B. Paulson , professor Jes Olesen, professor Rigmor Højland Jensen og ledende overlæge Lars Bendtsen.

Imponerende karriere

Den 82-årige Jes Olesen har stået i spidsen for den internationale klassifikation af hovedpinesygdomme, som er grundlaget for at stille diagnoser og behandle hovedpine korrekt over hele verden.

Alene denne bedrift er rigelig til at fortjene en plads i historien om hovedpinesygdomme, men det er langt fra alt, professor Jes Olesen har bidraget med i sin lange karriere som læge, forsker og leder:

Jes Olesen med direktør for Neurocentret Jannick Brennum
Jes Olesen med direktør for Neurocentret Jannick Brennum.

Siden Jes Olesen blev læge fra Københavns Universitet i 1967, arbejdede han på adskillige danske og internationale hospitaler og specialiserede sig i neurologi. Han blev professor i neurologi i 1985 og har været med til at grundlægge videnskabelige selskaber og patientorganisationer.

Hans forskning har medvirket til at opdage betydningen af signastoffet CGRP i de mekanismer, der udløser migræneanfald, og Jes Olesens resultater har dermed været vigtige for udviklingen af de nye lægemidler mod CGRP, som i dag bruges i migrænebehandlingen.

Hædersbevisninger

Med mere end 700 videnskabelige artikler og 35 videnskabelige bøger bag sig, har Jes Olesen haft en imponerende videnskabelig produktion, og han har skrevet flere udgaver af de lægevidenskabelige grundbøger, som anvendes over hele verden som standardværk.

Jes Olesen med klinikchef for Neurologisk Klinik Jesper Erdal
Jes Olesen med cheflæge for Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme Jesper Erdal.

I 2001 grundlagde han Dansk Hovedpinecenter, som i dag har til huse på Rigshospitalet Glostrup og betragtes som en af verdens fremmeste hovedpineklinikker.

Jes Olesen har modtaget en lang række priser og hædersbevisninger for sin banebrydende forskning, herunder blandt andet verdens største hjerneforskningspris, Lundbeckfondens The Brain Prize i 2021.

Siden afskedsreceptionen fredag den 5. januar 2024 er han såkaldt ”emeritus”, som er betegnelsen for en professor, der ikke længere er aktiv. Karakteristisk for sit store engagement har Jes Olesen dog meddelt, at han alligevel forventer at møde ind på Dansk Hovedpinecenter hver mandag og fredag, når sociale arrangementer ikke forhindrer det.