Kroppens hormonbalancer er ændret hos mænd med klyngehovedpine

Nyt dansk studie viser, at mænd med klyngehovedpine har ændrede hormonbalancer i kroppen. Ændringerne findes også udenfor klyngeperioder, hvor mændene ikke ellers er påvirket af sygdommen.
Publiceret

Klyngehovedpine er den eneste hovedpinesygdom, som rammer flere mænd end kvinder. Den meget smertefulde hovedpinelidelse rammer omtrent fire mænd for hver kvinde.

I et nyt studie har forskere fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup, undersøgt hormonbalancerne i blodet hos mænd med klyngehovedpine sammenlignet med raske mænd.

”Der er tale om et meget komplekst system med testosteron og flere andre hormoner i spil, hvor vi kan se, at balancerne mellem de forskellige hormoner er ændret sammenlignet med raske. Det er interessant for at kunne forstå mekanismerne bag klyngehovedpine,” siger læge, ph.d. Anja Sofie Pedersen, der står bag studiet.

Underliggende mekanisme

I studiet deltog i alt 120 mænd med klyngehovedpine samt 60 raske mænd i en kontrolgruppe.

Forskerne analyserede blodprøver fra forsøgsdeltagerne. Den viste, at mænd med klyngehovedpine generelt havde markant mindre af et hormon, der medvirker til at stimulere udskillelsen af det maskuline kønshormon testosteron, sammenlignet med raske. Denne ændrede balance var konstant:

”Det var overraskende, at hormonbalancen også var ændret udenfor klyngeperioder. Her har de ikke symptomer og er slet ikke er påvirket af sygdommen. Det peger stærkt på, at der er tale om en underliggende neurobiologisk mekanisme,” forklarer Anja Sofie Pedersen.

De ændrede hormonbalancer fandtes uanset om forsøgsdeltagerne havde kronisk eller episodisk klyngehovedpine, men de var mest udtalte hos forsøgspersoner med kronisk klyngehovedpine.

Flere studier skal belyse sammenhæng

Der skal flere studier til for at kortlægge sammenhængen mellem klyngehovedpine og hormonbalancer hos mænd yderligere, som også kan være forbundet med arvelige faktorer.

Der er dog ikke tale om, at mænd med klyngehovedpine generelt mangler testosteron. I stedet har de et ændret niveau af andre hormoner, som er nødvendige for at kroppen producerer tilstrækkeligt testosteron. Derved presses deres kroppe mere end raske personers for netop at opretholde testosteronniveauet.

Dette er årsagen til, at ubalancen ikke blot kan afhjælpes med tilførsel af testosteron, fortæller Anja Sofie Pedersen.

”Vores resultater gør os klogere på at forstår de sygdomsmekanismer, der er forbundet med klyngehovedpine, men der skal flere studier til, før vi kender betydningen af den nye viden til bunds,” siger Anja Sofie Pedersen.

De undersøgte hormoner som testosteron findes også hos kvinder, men i den mandlige biologi har de andre funktioner og findes i langt større omfang. Det gør det nemmere at undersøge denne type hormoner hos mænd.