Nyt triptan-studie bekræfter kendt viden og klinisk praksis

Der er ikke grund til at bekymre sig om, triptaner, som bruges mod migræneanfald, skulle øge risikoen for blodpropper i al almindelighed. Det er et af fundene i et stort dansk studie med data fra 430.000 danskere.
Publiceret

Triptaner har i mere end 30 år været brugt til akut behandling af migræneanfald. Lige så længe har det været omdiskuteret, om lægemidlerne udgør en risiko for at få blodpropper i hjertet eller hjernen.

Selvom der ikke været noget håndfast videnskabeligt bevis, har hovedpineeksperter verden over har alligevel, af forsigtighedsprincip, anbefalet at der udvises særlig omhu ved triptanbehandling af patienter med iskæmisk hjertesygdom, tidligere historik med blodprop i hjertet eller hjernen samt hos personer med høj risiko for at få blodpropper.

Mindre risiko end forventet

Nu bekræfter et nyt dansk studie fra Odense Universitetshospital for første gang, at den hidtidige kliniske praksis har været korrekt.

Det fortæller studiets sidsteforfatter, professor, overlæge, dr.med. Jesper Hallas:

”Det er en god nyhed, at vi kan konstatere, at risikoen er meget lille. Det viser, at man allerede bruger triptaner fornuftigt i dag, når man er forsigtig med at give dem til personer med høj risiko for blodpropper i hjerne og hjerte,” siger professor Jesper Hallas fra Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet.

Bekræfter gældende retningslinjer

Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA Neurology. Resultaterne understreger, at de retningslinjer, man bruger, er korrekte:

”Det har været naturligt at antage, at triptaner kan forårsage blodprop i hjerne og hjerte, fordi de virker ved at få blodkar til at trække sig sammen. Vi har undersøgt hvad der sker, når man starter med triptaner, og vi viser, at risikoen for blodpropper øges ved at starte triptaner, men øgningen er meget lille i gennemsnit. De meget få, der oplevede blodpropper efter at være startet med triptaner, havde alle i forvejen en høj risiko,” forklarer Jesper Hallas.

Overlæge, klinisk lektor og formand for Dansk Hovedpine Selskab Faisal Mohammad Amin har læst studiet og kommenterer:

"Det er et spændende studie, der bekræfter vores viden og allerede eksisterende praksis; at man skal udvise særlig årvågenhed ved triptanbehandling af personer med høj risiko for arterielle blodpropper," siger Faisal Mohammad Amin.

Ikke grund til bekymring

Studiet inkluderede 430.000 danskere, der fra 1995 til 2022 var blevet opstartet i behandling med et triptan og fandt, at kun 59 patienter oplevede en blodprop i hjerne eller hjerte inden for to uger efter at have indløst triptan-recepten.

"Den lille gruppe af patienter, der fik blodpropper, er ikke repræsentativ for den samlede population af triptanforbrugere. De var betydeligt ældre, havde flere sygdomme på samme tid og havde således i forvejen en større risiko for at opleve en blodprop," udtaler Faisal Mohammad Amin.

Han er enig i studiets konklusion, at man fortsat skal undgå triptaner hos patienter med høj risiko for at få blodpropper. Samtidig understreger han, at der ikke er nogen grund til at bekymre sig om hvor vidt triptaner skulle give blodpropper i al almindelighed.

”Hvert år får omkring 12.500 danskere en blodprop, hvilket svarer til en hyppighed på ca. 208 af 100.000. I den population, som studiet undersøgte, var hyppigheden ca. 14 af 100.000,” fastslår Faisal Mohammad Amin.