Nyt redskab til afprøvning af triptaner

Et nyt redskab fra Nationalt Videnscenter for Hovedpine skal hjælpe personer med migræne med at afprøve triptaner korrekt. Redskabet gør det lettere at få overblik over, hvilken effekt og bivirkninger man oplever ved de forskellige typer triptaner. Det kan sikre en bedre migrænebehandling for flere.
Publiceret

Triptaner er lægemidler mod migræneanfald. De anbefales til personer med migræne, der ikke har tilstrækkelig effekt af almindelig smertestillende håndkøbsmedicin.

”Mange får ikke den rette behandling, fordi de ikke afprøver triptaner godt nok til at vurdere effekten. Alt for ofte prøver personer kun en enkelt type triptan. Det er ikke tilstrækkeligt, og derfor har videnscentret lavet et nyt redskab til at afprøve triptaner på den bedste måde,” siger professor, overlæge Messoud Ashina, der er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Bedre overblik over effekt og bivirkninger

Der findes flere forskellige typer triptaner, og de virker forskelligt fra person til person. Derfor kan det være nødvendigt at afprøve flere, før man finder den triptan, der giver bedst smertelindring med færrest bivirkninger.

”Har man for mange bivirkninger eller for ringe effekt af den første triptan, man prøver, skal man ikke give op. I stedet bør man forsøge med en anden triptan med en anden virkningsprofil. Med det nye redskab får man bedre overblik over vejen til den bedste behandling mod ens migræne,” siger Messoud Ashina.

Det nye redskab fra Nationalt Videnscenter for Hovedpine er et brugervenligt skema som på en enkelt A4-side sikrer, at man sammen med sin praktiserende læge finder frem til den triptan, der er bedst mod ens migræne.

Sikre og effektive lægemidler

Triptaner fås på recept hos den praktiserende læge og er effektive og sikre lægemidler til behandling af migræneanfald. Når triptaner virker godt, bliver man smertefri eller oplever en markant reduktion af smerterne indenfor 2 timer efter at have taget en triptan.

Op til otte ud af ti med migræne har god effekt af triptaner:

”Det kræver selvfølgelig, at man tager type triptan, der virker bedst for en. Sker det, vil flere få en bedre migrænebehandling og undgå unødvendige smerter og andre migrænesymptomer,” siger Messoud Ashina.

Redskab til godt overblik

Det nye redskab fra Nationalt Videnscenter for Hovedpine skal gøre processen med at afprøve triptaner lettere for både patient og læge. Redskabet udfyldes af patienten derhjemme hen over den periode, man afprøver triptaner til behandling af migræneanfald.

Skemaet giver et overskueligt og lettilgængeligt overblik over effekt og bivirkninger af triptaner i kombination med en registrering af hvert enkelt migræneanfald.

Dermed får patient og læge det bedste beslutningsgrundlag for at afgøre, om behandling med triptaner er en god idé for den enkelte.

3 ud af 4 prøvede kun én triptan

En dansk undersøgelse fra 2022 med interview af 400 personer med migræne, hvoraf 299 havde erfaring med triptaner, viste blandt andet, at:

  • 12 procent af migrænepatienterne brugte triptaner
  • 77 procent havde kun prøvet en enkelt type triptan
  • 12 procent fik at vide, at de skulle prøve en triptan tre gange, før de kunne konkludere, at den ikke havde effekt
  • 20 procent fik at vide, at de skulle prøve op til tre forskellige triptaner, hvis de ikke oplevede tilstrækkelig effekt af den første.

Kilde: Artiklen Low adherence to the guideline for the acute treatment of migraine i tidsskriftet Cephalalgia