Brug for mere forskning i eftervirkninger til migræne

Mange med migræne oplever at have symptomer kaldet eftervirkninger efter selve migræneanfaldet. Eftervirkningerne bør regnes med til byrden ved at leve med migræne, men en ny analyse viser, at der fortsat mangler viden om den betydning, eftervirkningerne bør tillægges.
Publiceret

Det er meget almindeligt, at personer med migræne oplever symptomer som træthed, koncentrationsbesvær og humørskift efter et migræneanfald. En ny gennemgang af forskningen i disse eftervirkninger viser dog, at området endnu ikke er tilstrækkeligt kortlagt.

Det konkluderer en ny analyse fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet – Glostrup, hvor forskere har gennemgået de eksisterende studier på området.

"Selvom symptomerne synes udbredte, kan vi ikke med sikkerhed sige, hvor mange der oplever dem, eller hvilke symptomer, der er eftervirkninger. Så konklusionen fra vores gennemgang af forskningslitteraturen er, at eftervirkningerne stadig er mangelfuldt undersøgt," siger læge, ph.d.-studerende Rune Häckert Christensen, der har været med til at lave analysen.

Ikke enighed om definition

Analysen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cephalalgia og samler de studier, der er lavet om eftervirkninger til migræne. Der var store uoverensstemmelser mellem de 12 studier, der blev medtaget i analysen:  

Blandt andet brugte studierne forskellige definitioner på eftervirkningssymptomer og havde for eksempel forskellige grænser for hvor lang tid efter en migrænehovedpine, de kunne forekomme. Samtidig koncentrerede nogle af studierne sig udelukkende om bestemte symptomer og kunne derfor ikke bruges til at estimere den generelle forekomst af eftervirkninger.

Der var også betydelige variationer mellem designet af de enkelte studierne: I nogle var deltagere med kronisk migræne medtaget, mens de var ekskluderet i andre, og i nogle studier spurgte man til symptomerne åbent, mens man i andre lod deltagerne se lister med mulige symptomer.

”Alle disse faktorer gør det svært at udlede noget generelt om eftervirkningssymptomer for flertallet af personer med migræne,” siger Rune Häckert Christensen.

De 10 mest udbredte eftervirkninger

Nogle af studierne opgjorde den totale forekomst af eftervirkninger. I disse var symptomerne meget udbredte:

I det største af studierne med flere end 11.000 besvarelser indsamlet online fra deltagere i flere forskellige lande, angav 97 procent, at de havde oplevet minimum ét eftervirkningssymptom. I fire andre studier, hvor deltagere var tilknyttet hovedpineklinikker, gjaldt det for lidt færre, i gennemsnit 86 procent.

Ud af et samlet antal på 75 symptomer fra de forskellige studier, medtog analysen fra Dansk Hovedpinecenter de 10 bedst beskrevne symptomer, som forskerne mente, der var tilstrækkelige data på:

Af dem var træthed (52 procent), koncentrationsbesvær (35 procent), humørskift (29 procent) og det at opleve mere trang til at gabe (22 procent) de mest almindelige. De resterende 6 symptomer, som var mere sjældne, var for eksempel lysoverfølsomhed, forøget/formindsket tissetrang og smerter/stivhed i nakken.

Brug for mere forskning

Rune Häckert Christensen og kollegerne bag studiet foreslår, at forskerne enes om at bruge definitionen på eftervirkninger fra den internationale klassifikation af hovedpinesygdomme. Samtidig slår de fast, at der skal flere og grundigere studier til:

”Eftervirkninger til migræne udgør en ofte overset belastning, når man opgør den samlede byrde ved migræne. Der er et stort behov for mere forskning, både blandt den almindelige befolkning og blandt patienter ved hovedpineklinikker, for at blive klogere på eftervirkninger ved migræne. Det er nødvendigt, før vi kan fastslå karakteren af eftervirkningerne og hvilken betydning, de skal tillægges i forhold til den samlede byrde ved at leve med migræne,” siger Rune Häckert Christensen.