Trigeminusneuralgi

Trigeminusneuralgi er betegnelsen for jagende smerter i en eller flere af de tre grene fra
ansigtets følenerve

Hvordan viser smerterne sig?

Smerterne er meget voldsomme og sidder i enten venstre eller højre side og de varer typisk i få sekunder. Der kan forekomme talrige anfald på en dag. Imellem anfaldene kan der være en murrende baggrundssmerte.

Smerterne mistolkes ofte i starten som kommende fra tænder eller bihuler med heraf følgende unødvendige behandlinger, inden diagnosen stilles.

Smerterne udløses ofte ved tygning, vask af ansigtet, tale, tandbørstning, barbering og kold blæst, men kan også forekomme uden stimulation. Smerterne kan komme og gå. Der kan optræde forværring af tilstanden eller du kan opleve smertefrihed i perioder af måneders varighed. Ved lægeundersøgelsen findes ofte normale forhold.

Hvad er årsagerne til trigeminusneuralgi?

TN kan skyldes tryk på trigeminusnerven. Dette forårsages oftest af et blodkar til lillehjernen. Det antages, at trykket skader nerven således, at der sker en slags kortslutning mellem de nerver, der opfatter f.eks. berøring og de nerver, der opfatter smerter. På denne måde kan uskyldige stimuli som f.eks. let berøring af huden medføre smerte. I en del tilfælde kan man imidlertid ikke finde årsagen til smerterne.

Behandling af trigeminusneuralgi

Medicinsk behandling

TN behandles med midler som oprindeligt er udviklet til epilepsi, da denne medicin stabiliserer nervecellerne.

Kirurgisk behandling

Hvis den medicinske behandling ikke er effektiv, eller hvis der er for mange bivirkninger, kan det blive nødvendigt med en operation. Mikrovaskulær dekompression og læsionsbehandling er de to muligheder der findes og de tilbydes aktuelt to steder i landet (Rigshospitalet og Aarhus Universitets Hospital)

Materialer

Printvenligt faktaark om trigeminusneuralgi.

 Er det tandpine?

Faktaark om medicinsk behandling

Læs mere

Dansk Hovedpine Selskabs Referenceprogram

Neurologisk national behandlingsvejledning


Find os her:

Email

NVH på Facebook

 

 

Nationalt Videnscenter for Hovedpine

Dansk Hovedpinecenter
Rigshospitalet – Glostrup
Valdemar Hansens Vej 2, opg. 8, 2. sal
2600 Glostrup