Spændingshovedpineforskning

Spændingshovedpine: Basale og kliniske aspekter

Lars Arendt-Nielsen, Forskningschef, professor, dr med., phd, Center for Sanse-motorisk Interaktion, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

Langvarig forskningsfokus på smertemekanismer – læs mere om forskningen på hjemmesiden for Center for Sanse-motorisk Interaktion her 

Beskrivelse: Vores viden om sygdomsmekanismer ved ​​spændingstype hovedpine (TTH) er stadig begrænset, selvom TTH er den mest almindelige hovedpinesygdom med betydende sygelighed og omkostninger.

Forskning i sygdomsmekanismer hos TTH har i de senere fokuseret på musklernes rolle og bearbejdning af smerte. TTH starter formentlig i  musklerne og både perifere såvel som centrale, nervesystemfaktorer spiller en afgørende rolle i udviklingen.

Patienter med TTH har et øget antal myofasciale trigger-punkter i muskler i hoved, nakke og skuldre. Disse udløsende punkter kan frigive inflammatoriske mediatorer, såsom prostaglandiner, som stimulerer og sensibiliserer smertefibre hvorved smerten opstår.

Sensibiliseringen af ​​muskelnociceptorer antages at være den primære perifere mekanisme, der fører til episodisk TTH.

Under nogle omstændigheder kan de perifere nociceptive indgange være mere forlængede og /eller intense, hvilket frembringer kontinuerlig afferent stimulering. Hos prædisponerede personer kan dette føre til sensibilisering af centralnervesystemet, som igen kan bidrage til persistens, amplifikation og spredning af smerte og omdannelse fra episodisk til kronisk TTH.

Interventioner bør tage højde for disse aspekter. Baseret på den forståelse, at perifere og centrale sensibiliseringsmekanismer spiller en central rolle i udviklingen og kroningen af ​​TTH, forekommer det særligt relevant at vælge interventioner med potentialet til at reducere sensibilisering og nulstille patientens smertetærskel.

Publikationer: se liste over relevante publikationer her


Find os her:

Email

NVH på Facebook

 

 

Nationalt Videnscenter for Hovedpine

Dansk Hovedpinecenter
Rigshospitalet – Glostrup
Valdemar Hansens Vej 2, opg. 8, 2. sal
2600 Glostrup