Ny tabletbehandling af migræne i Danmark

07/10 2022

Det første lægemiddel i en ny behandlingsklasse mod migræne er netop blevet tilgængelig i Danmark. Behandlingen er godkendt til voksne til behandling og forebyggelse af episodisk migræne ved mindst fire anfald om måneden og kan udskrives af de praktiserende læger, men kan endnu ikke fås med tilskud.

Det nye lægemiddel har det aktive stof rimegepant og virker ved at blokere CGRP-hormonet. I modsætning til de CGRP-antistofbehandlinger, man i dag anvender på landets hovedpineklinikker, er rimegepant en tablet, der tages i forbindelse med et migræneanfald.

Lægemidlet kommer i første omgang til at være tredjevalget til anfaldsbehandling af migræne efter almindelige smertestillende og triptaner er afprøvet.

Professor Messoud Ashina, leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine og overlæge ved Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup, glæder sig over, at gepanter nu også bliver en mulighed i migrænebehandlingen i Danmark:

”Der er en betydelig gruppe patienter, der ikke har oplevet tilstrækkelig effekt af almindelige smertestillende eller triptaner eller har haft for mange bivirkninger. Det er derfor godt nyt for dem, at der er et alternativ tilgængeligt. Gepanter kan også være en mulighed for patienter, der for eksempel har hjertesygdom og derfor ikke kan bruge triptaner” siger Messoud Ashina.

Studier forud for godkendelsen af rimegepant viste, at omkring hver femte forsøgsdeltager blev smertefri indenfor to timer efter at have taget behandlingen.

Rimegepant kort

    • Ny tabletbehandling mod migræne
    • Godkendt til patienter med episodisk migræne
    • Tredjevalg til anfaldsbehandling efter almindelig smertestillende og triptaner
    • Godkendt til både anfaldsbehandling og forebyggelse
    • Kan fås på recept hos praktiserende læger, men uden tilskud

Kan udskrives af alment praktiserende læger

I modsætning til de kendte CGRP-antistof-behandlinger, der gives af specialister, kan tabletbehandlingen med rimegepant udskrives på recept af praktiserende læger.

De danske lægemiddelmyndigheder har endnu ikke givet medicinen en tilskudsstatus. Det sker formentlig først i foråret 2023. Indtil da kan praktiserende læger kun udskive gepanter med fuld egenbetaling. Prisen for én tablet er godt 200 kroner.

Hvis du har prøvet behandlingen og har gavn af den, kan din læge muligvis ansøge om et såkaldt enkelttilskud.

Kan også bruges forebyggende

Som forebyggende behandling er rimegepant godkendt til patienter med mindst fire migræneanfald per måned. Rimegepant kan derfor bruges til både behandling af migræneanfald, men også bruges som forebyggende behandling af episodisk migræne hos patienter med mindst fire anfald om måneden. I så fald kræver det, at man tager en tablet hver anden dag.

Rimegepant er det første af sin art medicin af typen oral CGRP-receptor-antagonist på markedet i Danmark, men flere lægemidler baseret på gepanter er udviklet og forventes også at blive tilgængelige i Danmark.

”Migræne er en kompleks lidelse, som mindst en ud af ti voksne danskere lider af. Derfor har vi brug for så mange forskellige typer medicin som muligt, så den enkelte migrænepatient kan få en så præcis og målrettet behandling som muligt. Der er gepanter en spændende ny mulighed for personer med migræne, der ikke oplever tilstrækkelig effekt af de øvrige anfaldsbehandlinger,” siger professor Messoud Ashina.

Hvad er gepanter?

Gepanter er molekyler, der sigter på at blokere for hormonet CGRP (calcitonin gene-related peptide). CGRP har vist sig at være forbundet med migræneanfald. Mens de kendte CGRP-antistoffer er store molekyler, der skal gives som en injektion, er gepanterne små molekyler, som det er muligt at give som tablet eller næsespray.

Læs mere

På min.medicin.dk

Godkendelsen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) på engelsk

Mere om migræne

Se flere


Find os her:

Email

NVH på Facebook

 

 

Nationalt Videnscenter for Hovedpine

Dansk Hovedpinecenter
Rigshospitalet – Glostrup
Valdemar Hansens Vej 2, opg. 8, 2. sal
2600 Glostrup