Ny dansk forskning: CGRP-antistoffer hjælper ikke på trigeminusneuralgi

15/09 2022

Patienter med den meget smertefulde ansigtssmertesygdom trigeminusneuralgi har ikke effekt af behandling med CGRP-antistoffet erenumab. Det viser ny dansk forskning fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup.

Den nye CGRP-antistofbehandling med erenumab er effektivt mod migræne, og idet migræne nogle gange aktiverer de samme nerver som trigeminusneuralgi har forskere afprøvet medicinen i håb om, at det ikke kun er migrænepatienter, der kan nyde godt af den nye form for behandling.

Det nye studie fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup viser dog, at CGRP-antistoffet erenumab ikke er virksomt mod trigeminusneuralgi. Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Lancet Neurology.

“Desværre virker medicinen ikke mod trigeminusneuralgi. Det var et meget klart negativt resultat. Behandlingen sænker ikke smerteintensiteten og giver heller ikke færre smerteanfald,” siger læge, post.doc Stine Maarbjerg fra forskergruppen:

“Trigeminusneuralgi er en af de mest smertefulde lidelser overhovedet, og de behandlingsmuligheder, der er, har betydelige bivirkninger. Derfor er det vores drøm at finde noget, der virker uden så mange bivirkninger. Det leder vi fortsat efter,” siger hun.

Prøver nye veje

Forskerne fra Dansk Hovedpinecenter fortsætter arbejdet med at afprøve andre mulige behandlinger til trigeminusneuralgi og håber at kunne lave et lignende studie med effekten af botox.

“Vi er netop kommet med i et internationalt forsøg, hvor vi skal undersøge en ny medicin, der modvirker at nerveceller kan sende signaler til hinanden, og på den måde måske kan dæmpe smertesignaler ved trigeminusneuralgi. Heldigvis fornemmer jeg også, at der fortsat er interesse for trigeminusneuralgi fra lægemiddelfirmaerne,” forklarer Stine Maarbjerg.

Første studie med placebo-kontrol

Studiet er det første randomiserede dobbelt-blindede studie af GCRP-antistofbehandling mod trigeminusneuralgi.

I studiet blev 80 patienter delt i to lige store grupper, hvor den ene gruppe fik CGRP-antistofbehandling, mens kontrolgruppen fik saltvand. Der var ingen signifikant forskel på den oplevede effekt hos de to grupper, fordi både behandlingsgruppen og kontrolgruppen oplevede samme fald i smerteintensitet.

Dermed konkluderer forskerne, at CGRP-antistofbehandling ikke har effekt på trigeminusneuralgi.

Det danske studie afkræfter tidligere mindre studier der ikke brugte placebo-kontrol, der ellers har vist en god effekt af behandlingen. Derfor vækker studiet også international opmærksomhed og udgives i det ansete tidsskrift Lancet Neurology.

“I dette studie var der en høj placebo-effekt, hvilket er velkendt indenfor smerteforskning, men faktisk også gør sig gældende indenfor mange andre sygdomme. Der er tidligere publiceret studier uden placebo-kontrol, der rapporterede om fremragende effekt af erenumab hos patienter med trigeminusneuralgi. Der har derfor internationalt været et stigende brug af denne behandling hos patienter med trigeminusneuralgi. Med vores studie sparer vi patienterne for at spilde tid og energi på en uvirksom behandling, og vi sparer samtidig samfundet for unødige medicinudgifter,” siger overlæge Lars Bendtsen fra Dansk Hovedpinecenter.

Trigeminusneuralgi er en svær type ansigtssmerter med intense smertejag, der kan være invaliderende for de ramte. Omkring 10.000 danskere har trigeminusneuralgi.

Læs mere

Studiet i Lancet Neurology (på engelsk)

Nyhed hos Dansk Hovedpinecenter

Mere om trigeminusneuralgi

Se flere


Find os her:

Email

NVH på Facebook

 

 

Nationalt Videnscenter for Hovedpine

Dansk Hovedpinecenter
Rigshospitalet – Glostrup
Valdemar Hansens Vej 2, opg. 8, 2. sal
2600 Glostrup